Natuurinfomatiepunt/trampolinecentrum

In de weekenden en schoolvakanties geopend van 11.00 u tot 17.00 uur.

Mocht je buiten onze openingstijden fietsen willen huren,
skelteren of springen of kom je met een groep
neem contact met ons op. Tot ziens!
Bel ons: 0111-652721 / 06-17885445/ 06-15223992
of mail: jantrampoline@zeelandnet.nl
383x298.jpg
WAT GAAN WE DOEN VANDAAG?
erop uit met de GEZINSSKELTER,familiefiets,trapfiets,Jan Plezier of Truusje Trap? Vanaf 7,50 per uur. We hebben leuke routes!

KLIK HIER VOOR DE ACTIVITEITEN AGENDA
klein0005.jpg
Zin in LEZEN in je vakantie? Kom eens kijken in onze BOEKENKAST. De opbrengst van onze boekenverkoop gaat naar Stichting Sri Lanka Support. meer info zie onder kopje Stichting Sri Lanka Support.


SCHOUWEN DUIVELAND IN BEELD, & TE GAST OP SCHOUWEN
twee fotoboeken met prachtige foto`s , o.a. gemaakt in "weer en wind"- windkracht 11 trotserend, inclusief 6 fietsroutes op de knooppunten. DAT IS GENIETEN!!!
zomerkleur.JPGvlonder.JPG
een kwartier trampolineSPRINGEN?
een FIETS per dag of per week?
een SKELTER per uur?
een bolderwagen per week?
WAT KOST HET?

kuilen GRAVEN,bergen SCHEPPEN...
VLIEGERS oplaten?
EMMERTJE water halen?
STRANDtentje opzetten?
BALLETJE slaan?
STRANDartikelen bij ons verkrijgbaar

EEN RONDJE FIETSEN?
wij verkopen FIETSKAARTEN en FIETSROUTEBOEKJES
met veel informatie over de omgeving!

NAAR DUIN, BOS EN STRAND?
met de KINDEREN, de natuur BELEVEN EN ONTDEKKEN?
dat kan met leuke opdrachtjes en zoekkaarten
vraag naar de NATUUR-ONTDEK-BOEKJES.In de kolom hiernaast kun je scrollen om informatie te vinden over o.a. fietsroutes, natuurinfo, ZVU cursus, verhuur zomerhuisje, Jeugd Natuur en Vogelwacht.

Op aanvraag is het mogelijk om via het natuurinformatiepunt met een natuurgids de natuur in te trekken.

Het Trampolinecentrum annex Natuurinformatiepunt "Westerschouwen" bestaat 50 jaar!

3_21oesd01a4f.jpg
foto: Marieke Mandenmaker
Jan & Ellen op de gezinsskelter / familiefiets /Piet Plezier/ Truusje Trap


BURGH-HAAMSTEDE. Natuur- en informatiepunt en trampolinecentrum Westerschouwen heet het officieel, maar de trampolines waren er het eerst, nu vijftig jaar geleden.
Jan Midavaine had altijd wel belangstelling voor de natuur, maar pas vanaf 1994 ging hij meer doen met deze interesse. In de vakantie werkte de 15-jarige Midavaine in Domburg en Zoutelande. Daar leerde hij veel over spelvoorzieningen. Toen hij in 1967 in Haamstede op bezoek was, viel het hem op dat daar nog niets was op dit gebied. Ondernemende Jan stapte naar burgemeester Everwijn en kreeg toestemming om nabij de ingang van de Boswachterij zijn trampolines in te graven in grond. In 1971 verscheen zijn vrouw Ellen op het toneel. "Dat was een mooie tijd", zegt Midavaine, "we hadden een aapje waar de kinderen op ons terrein mee konden spelen. Zomers kampeerden we heel primitief, `s winters trokken we met een rugzakje de wereld in." Na verloop van tijd kwam er de verhuur van fietsen en bolderwagens bij en de fiets- en wandeltochten voor kinderen. "Altijd als kinderen iets bijzonders vinden in het bos of op het strand, komen ze dat laten zien. In de doos met natuurboeken mogen ze dan uitzoeken wat het is. Dat vergeten ze nooit meer. Vijf jaar geleden vonden kinderen een fles met eendenmossels die nog nooit gesignaleerd waren op het eiland." Ellen motiveerde Jan om het diploma van IVN natuurgids te halen. "Nu geef ik foto- en natuurcursussen aan de ZVU. En we maken boekjes met fiets- en wandelontdektochten. Ik schrijf de tekst, Ellen maakt de tekeningen. Onze laatste boekjes gaan over de bezienswaardigheden langs de fietsknooppuntenroutes. De natuur is zo mooi, ik ontdek iedere keer weer iets nieuws. Ik verbaas me hoe de natuur zich herstelt na een regenbui en over de pioniersplantjes langs de vloedlijn." Het materiaal van het trampolinecentrum wordt steeds vernieuwd. Dit jaar staan er vier nieuwe trampolines, nieuwe gezinsskelters. "Het moet allemaal goed zijn, want ik ga het liefst nog jaren door. Ik zie nu kinderen met hun opa en oma die hier vroeger ook al kwamen. Het blijft leuk om die kinderen te zien springen. Dan roepen ze "meneer, mevrouw, kijk eens wat ik kan".[/i]

Dit jaar zijn alle trampolines vernieuwd.
Het skelterpark is nieuw en er zijn nieuwe fietsen geinvesteerd.
De boomschijvencollectie is aangevuld met oa een grote boomschijf van een canadese populier ( de dikste uit het buurtschap Westenschouwen) met een omtrek van 3.12 m. die 2x zo hard gegroeid is dan normaal. Na telling van de jaarringen bleek de populier 40 jaar te zijn! Net zo oud als het Natuurinformatiepunt / trampolinecentrum Westerschouwen.
De natuurvraagbaak "mama hoe heet die schelp?" is ook dit jaar weer uitgebreid.
Het Trampolinecentrum heeft al 40 jaar dezelfde eigenaar is daarmee uniek in Zeeland. De kinderen die in 1968 kwamen trampolinespringen komen nu met hun kinderen en vinden het leuk dat dezelfde "Jan Trampoline" er nog steeds staat.

Het Trampolinecentrum is te vinden op het grote parkeerterrein van Westenschouwen.

Ieder half uur per openbaar vervoer met connexxion lijn 133 bereikbaar, uitstappen bij halte Dorp Westenschouwen, vanaf daar is 8 min. lopen Zie wapperende vlaggen van Ola ijs. Kom je met de auto, er zijn 435 parkeerplaatsen.

Kom je op de fiets, dan zijn er fietsenrekken voor ongeveer 350 rijwielen.
Wil je je auto gratis parkeren kun je hem kwijt op de beklinkerde gedeelten van de Steenweg.

De trampoline is in de zomervakantie dagelijks geopend van 11.00 uur tot 18.00 uur.

Je kunt er trampolinespringen op zes trampolines.
Je kunt met 22 mensen een skeltertocht maken.
Er zijn ongeveer 70 fietsen te huur en ook bolderwagens. Je kunt er een rugzakje met inhoud huren om natuurontdekkingswandelingen te ondernemen door de Schouwse natuur.

Je kunt terecht voor fietsrouteboekjes, wandelrouteboekjes,skeltertochtbeschrijvingen, enz.

Je kunt er met aangespoelde voorwerpen langskomen, die je op het strand gevonden hebt. Er is een IVN-natuurgids aanwezig om je te helpen bij het zoeken en of op naam brengen van hetgeen je op het strand of in het bos gevonden hebt. Hiervoor zijn ook natuurboeken aanwezig waar je zelf in kunt snuffelen.

Je kunt een Vikingenontdekkingstocht maken.

Het is zelfs mogelijk om je te laten fotograferen al zittend op een stevige knie van Faldido de echte onvervalste levensgrote zeerover.

Natuurlijk kun je er ook gewoon even in het zonnetje een ijsje eten of een frisdrankje nuttigen.

Op aanvraag is het mogelijk om via het natuurinformatiepunt met een natuurgids de natuur in te trekken.

Sinds 1968 is de trampoline een begrip in de Westhoek van Schouwen, kinderen van toen komen vandaag de dag als ouders van nu met hun kroost trampolinespringen. Oma en Opa die vijftig jaar geleden met hun eenvoudige tent kwamen kamperen en het kamperen verruild hebben voor een riante bungalow komen nu met hun kleinkinderen op de trampoline herinneringen ophalen over de tijd dat Naasje de aap nog vrij rond huppelde tussen de trampolines.

Groetjes Jan MidavaineTrampoCMS © Jeroen Lukas 2006
Parsetime: 0.0038239999999999 sec