Activiteiten

ONTDEK ZEELAND


Op Schouwen-Duiveland en in de rest van Zeeland is heel wat te ontdekken. Vanaf de Trampoline starten veel activiteiten: te voet, met de (electrische)fiets of op de skelter. Bent u al wezen bruinvisspotten? Heeft u weleens gehoord van KumaZeRo's? En wat is er eigenlijk geschoren van A tot Z?


Ondek het in Zeeland bij Trampoline Westerschouwen!  


OP SAFARI DOOR HET GROOTSTE BOS VAN ZEELAND


Skelterexpeditie door bos en duin, op stap met routekaart samen de geheimen van het bos verkennen. 


 


 Lees meer onder aan de pagina... 


SKELTERTOCHT NAAR DE PLOMPE TOREN


Eens stond deze kerktoren middenin het dorp Koudekerke, drie kilometer van de zee verwijderd. Ontdek wat er met het dorp is gebeurt! 



Lees meer onder aan de pagina...


GEUREN VAN HET BOS



De appelgeur van de egelantier, de geur van de balsempopulier, de dennengeur, de typische geur van de bast van de amerikaanse vogelkers, de kamperfoelie...


Lees meer onder aan de pagina...

BEZEMKRUISKRUIDTOCHT OP DE FIETS OF MET DE SKELTER


Met felgeel gekleurde straalbloemen groeit deze plant steeds Noordelijker.  Een gevolg van klimaatverandering?


Lees meer onder aan de pagina... 

HET HOOGSTE UITKIJKPUNT VAN SCHOUWEN


Kijk om je heen naar alle kanten. Hoe ver liggen Londen, Amsterdam of Antwerpen?


lees meer onder aan de pagina...

ONTDEK DE ZEEHOND IN DE OOSTERSCHELDE


Op de gezinsskelter, op de fiets of op de Fat Max Kickbike


Lees meer onder aan de pagina...

SPRINGEN IN DE TIJD



Een ontdekkingsfietstocht vanaf het jaar 2460 voor Chr. tot heden waarbij ook aandacht voor de Noormannen die in 837 Schouwen binnenvielen. Lengte 15 km.


Lees meer onder aan de pagina... 

BESTE BOLUS BELEVINGSFIETSTOCHT


Voor de beste bolus heb je de beste suiker nodig. Weet jij hoe suiker gemaakt wordt? Ontdek het en proef een gratis bolus.



Lees meer onder aan de pagina... 

KumaZeRo: Kunstmatige Zeeuwse Rotskusten


aan de hand van Schelpen-, wieren- en zoutplantenzoekkaarten ontdek je een fenomeen waar je eigenlijk voor naar Bretange in Frankrijk moet fietsen.


Lees meer onder aan de pagina... 

OP SAFARI DOOR HET GROOTSTE BOS VAN ZEELAND


Hoor je vogels? Zie je misschien een ree wegspringen? Of staan er opeens pony`s voor je op het pad? Welke bomen staan er in dit duinbos? Soms moet je flink trappen duintje op. Dan gaat het weer lekker makkelijk heuveltje af. Ligt er een hert te rusten tussen de bomen? Of zie je de Schotse hooglanders drinken bij een waterput.

En kijk daar, daar huppelt een konijn weg.

Je kunt kiezen voor de lichte of de zware safaritocht, al naar gelang je uithoudingsvermogen, spierkracht en tijd.   
Mogelijk voor groepen tot 16 personen. Duur van de tocht voor sportievelingen 2 uur.  

SKELTERTOCHT NAAR DE PLOMPE TOREN

Het dorp verdween, de toren bleef als baken voor de scheepvaart. Hier hoor je de legende van Westenschouwen over de zeemeermin. Bovenop de toren kun je ver kijken!

Bij rustig water zie je soms de rug van een bruinvis met de driehoekige rugvin boven water komen. Zeehonden komen wel eens met hun kopje boven water om rond te kijken want ze zijn erg nieuwsgierig. Met de verrekijker en bij laag water kun je ze spotten op de zandplaat. In de inlagen, het lage natte gebied tussen de twee dijken, zie je veel vogels. Als het hoog water – vloed - is rusten ze hier uit, ze overtijen. Bij laag water- eb -scharrelen ze op de zandplaat hun voedsel bij elkaar

GEUREN VAN HET BOS!                


De geur van de meidoorn, de vlier, de robinia, de liguster, zomaar wat geuren uit het bos. Ruik jij ze ook? Herken je ze? Ruik je de zilte zeelucht?


Ga op zoek op de skelter, groepen tot 16 personen mogelijk.


BEZEMKRUISKRUIDTOCHT OP DE FIETS OF MET DE SKELTER

Bezemkruiskruid komt uit Zuid-Afrika. Met wol werd het zaad naar Europa verspreid. De eerste vondsten in Europa dateren uit de vorige eeuw in een duinterrein nabij de haven van Calais. De eerste vindplaats in Nederland is bij Tilburg, waar de plant in 1939 in de buurt van wolverwerkende bedrijven voorkwam. Men vermoedt dat het zaad via het meeliften met treinen over het hele land verspreid is. Langs de spoorwegen zal inmiddels Bezemkruiskruid wel tot in alle hoeken van Nederland zijn doorgedrongen. Inmiddels heeft het Bezemkruiskruid naast de Neeltje Jans ook de Kop van Schouwen bereikt. In de relatief kale duinen ten westen van de Boswachterij Westerschouwen geven ze de duinen een prachtig felgeel accent

 

OP DE SKELTER NAAR HET HOOGSTE UITKIJKPUNT VAN SCHOUWEN

In welke richting? Hoeveel treden heeft de betonnen trap naar de uitzichttoren en hoeveel treden heeft de draaitrap van de toren zelf? Zie je de vuurtoren van Nieuw Haamstede?  Zijn er zweefvliegtuigen in de lucht? Of vliegen er vogels rond?  Over een zee van groene bomen zie je misschien wel de blauwe Noordzee en de duinen. 

De uitkijktoren is gebouwd op de hoogste duintop van het omliggende bos- en duingebied: de Blinkert.

De Blinkert? Ja toen het duin deze naam kreeg lag het kale zand te blinken in het zonlicht. Het nabijgelegen waterpompstation kreeg dezelfde naam. Evenals een glas helder water: een glaasje de Blinkert! 

WIE ONTDEKT HET EERST EEN ZEEHOND IN DE OOSTERSCHELDE?

Met een beetje geluk zie je een zeehond zijn kop boven water steken om eens rond te kijken, want ze zijn erg nieuwsgierig! Met hun mooie grote ogen kunnen ze goed onder water kijken. Ze vangen het liefst vissen die op de bodem leven zoals kabeljauwachtigen en platvissen. Een zeehond zwemt net zo makkelijk op zijn buik als op zijn rug, rechtop of ondersteboven. De voorste flippers als roer; met het lichaam en met de achterste flippers maken ze snelheid, tot wel 35 km per uur! Ze liggen graag in de zon te rusten op een zandplaat. Het hobbel-de-bobbel voortbewegen op het land noemen we bobberen.
Meestal zie je de gewone zeehond, soms de grijze zeehond.

SPRINGEN IN DE TIJD

Wat doet die verlaten kerktoren aan de dijk? Wist je dat hier al mensen woonden in dezelfde tijd waarin de piramides in Egypte werden gebouwd? De Noormannen zijn hier ook geweest en dat kun je nog steeds zien! Tijdens deze fietsroute ga je langs huizen die te maken hebben met de watersnood van 1953 en een inlaagdijk die stamt uit 1744. Je leert dat de kustlijn vroeger verder in de zee lag en er in middeleeuwen een welvarend havendorp gevestigd was. Natuurlijk vergeten we ook de Abelen niet.  (Deze route is opgenomen in het boekje Fietsen van A naar Beel -woordspeling op Abeel- waarin 8 fietsroutes zijn opgenomen). Hoog educatief gehalte voor kinderen.

BESTE BOLUS BELEVINGSFIETSTOCHT 

Tot aan het begin van de 19e eeuw was suiker vrijwel alleen bekend van het suikerriet. 

Door prijsstijgingen begon men naar een andere bron voor suiker te zoeken. In 1747 ontdekte de Berlijnse apotheker Marggraf dat uit de beetwortel ook suiker was te winnen! Trots kon Achard, de leerling van Marggraf, in 1799 de Pruissische koning Friedrich Wilhelm III het eerste suikerbrood aanbieden. In 1801 werd in Kunern (Silezië) de eerste bietsuikerfabriek ter wereld gebouwd. Tijdens de fietstocht door de Schouwse polder komen we volop bietenvelden tegen. Burghsluis was vroeger het landbouwhaventje van waar de schepen vol bieten vertrokken naar Brabant. We komen bij een ambachtelijke plaatselijke bakker die de beste bolusbelevingsfietstocht tot een waar zoet feest maakt.  

FIETSONTDEKKINGSTOCHT KUMAZERO 

Voor 1200 had men voorland in de vorm van schorren, zoals het Verdronken Land van Saeftinghe.  Om het land te verdedigen ging men dijken bouwen. In 1827, kwamen de eerste dijkglooiingen van steen, zogenaamde Vilvoordse- of Doornikse-steenglooiingen, ook wel schapenkoppen genoemd. Vanaf 1858 maakt men gebruik van basaltblokken. Betonglooiingen verschenen vanaf 1905. Voor de plantenliefhebber zijn er tijdens deze fietstocht prachtige planten te ontdekken. Het Melkkruid, de Zilte schijnspurrie, de Zeeweegbree en het Hertshoornweegbree behoren tot de groep van zogenaamde Zoutplanten. Zeer decoratief, rijkgeurend en prachtig van kleur is Zeealsem die zich net boven de spatzone een plaats langs de dijken heeft weten te veroveren. Ontdek de KUnstMAtige ZEeuwse ROtskusten.